Nemačka prodaje Bitcoin: Raste strah od volatilnosti

jun 25, 2024 | Novosti

Svet je pogodila vest – Nemačka prodaje Bitcoin, koji je zaplenjen od operatera web stranice za pirateriju filmova, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog uticaja na tržište kriptovaluta.

Navodno, vlada Nemačka je prodala više od 195 miliona dolara u Bitcoinima poslednjih dana, prema analitičkoj kompaniji za blockchain Arkham, a u sredu je prebacila još veće iznose između više novčanika.

Nemacka prodaje Bitcoin
Foto: Free / Crypto12

Ovaj značajan potez da Nemačka prodaje Bitcoin prati nedavni obrazac velikih Bitcoin transakcija koje su pokrenule nemačke vlasti, pri čemu se značajni iznosi usmeravaju ka glavnim menjačnicama kao što su Coinbase, Kraken i Bitstamp. To bi moglo značiti još veću prodaju.

U poslednjim transakcijama, nemačka vlada je prebacila bitcoine u vrednosti od 65 miliona dolara na verovatne devizne depozite, dodajući na 130 miliona dolara premeštenih juče. Uprkos ovim ogromnim i očiglednim prodajama, nemačke vlasti još uvek drže značajnih 3,05 milijardi dolara vrednih bitcoina.

Ova velika količina, skoro 50.000 Bitcoina, izvorno je zaplenjena od operatera Movie2k.to, web stranice za pirateriju filmova koja je poslednji put bila aktivna 2013. godine. Bitcoin je prebačen nemačkom Saveznom uredu kriminalističke policije (BKA) sredinom januara nakon dobrovoljne predaje od strane osumnjičenih, prema Arkhamu.

Velika prodaja već je imala primetan uticaj na tržišnu cenu bitcoina, prema Robertu Quartly-Janeiru, glavnom strateškom direktoru kripto menjačnice Bitrue.

  • Uočivši pad cene Bitcoina, nemačka vlada prodaje značajne tranše i zauzela je stav da će cena Bitcoina padati neko vreme. Bitno je zapamtiti da je Bitcoin koji se prodaje zaplenjen zbog nezakonitih aktivnosti, pa je još zanimljivije šta nemačka vlada planira da uradi sa kapitalom nakon prodaje – rekao je Quartly-Janeir.

Dodao je da je obim prodaje povukao Bitcoin niže kao rezultat. Bitcoin je pao za oko 2,3 posto u poslednja 24 sata na trenutnu cenu od oko 64.213 dolara.

Ben Kurland, izvršni direktor platforme DYOR Labs, istakao je istorijske implikacije takve prodaje.

  • Istorijski gledano, značajne prodaje bitcoina od strane vlada dovode do trenutnog pada cena i kratkoročne volatilnosti. Srednjoročni efekti mogu varirati, međutim produžena prodaja uzrokovala bi dalja opadanja kako negativni sentiment raste. Mudro je biti oprezan dok se preostali bitcoin prodaje ili premešta, budući da bitcoin u vlasništvu vlade verovatno neće dugo ostati na centralizovanim menjačnicama – rekao je Kurland.

Likvidacija koja je u toku od strane nemačke vlade unela je dozu volatilnosti na kripto tržište, a investitori i tržišni analitičari prate dalja kretanja i potencijalne uticaje na cenu Bitcoin-a nakon novih poteza nemačke vlade.

James Davies, suosnivač i glavni direktor za proizvode Crypto Valley Exchange-a, rekao je da ne veruje da iza prodaje stoji „bilo kakvo tržišno raspoloženje“.

Kretanje cene Bitcoin-a možete pratiti uživo KLIKOM OVDE.

OPTIMIZAM IAKO NEMAČKA PRODAJE BITCOIN

Uprkos rasprodaji nemačke vlade, kompanije poput MicroStrategy nastavljaju da pokazuju optimizam. Softverska firma je nedavno kupila bitcoin u vrednosti od 786 miliona dolara, proširujući svoje značajne zalihe. Ova akvizicija je usledila nakon prikupljanja 800 miliona dolara putem konvertibilnih seniorskih obveznica.

U svakom slučaju, očekuje da će to biti dobro vreme za OTC trgovce, ali će rezultirati nekom kratkoročnom do srednjoročnom nestabilnošću.

Koja država ima najviše Bitcoin-a?

Najviše Bitcoina imaju SAD i Kina. Ipak, Važno je napomenuti da su Bitcoin zalihe nemačke vlade deo šire slike globalnih Bitcoina koji su u vlasništvu država.

Trenutno, Sjedinjene Američke Države predvode sa 207.189 Bitcoina vrednih 13,66 milijardi dolara, a sledi Kina sa 194.000 Bitcoina vrednih 12,79 milijardi dolara.

Velika Britanija i Ukrajina drže 61.000 Bitcoina i 46.351 Bitcoina, što je u vrednosti od 4,02 milijarde dolara i 3,05 milijardi dolara, redom. Salvador, Finska i Gruzija poseduju manje količine, doprinoseći ukupnoj cifri od 566.336 Bitcoina koje drže razne vlade. Ova brojka predstavlja 2,697% od ukupnog broja zaliha Bitcoin-a, koji je ograničen na 21 milion Bitcoin-a.