Crypto wallet (kripto novčanici)

avg 24, 2023 | Blog

Iako kripto novčanici sadrže reč novčanik, oni nemaju sličnosti sa kožnim novčanikom koji držite u zadnjem džepu. Za razliku od analognih novčanika, kripto novčanici zapravo ne sadrže Vaša kripto sredstva. Umesto toga, kripto novčanici obezbeđuju Vaše privatne ključeve, koji su potrebni za pristup Vašim sredstvima na blokčejnu.

Ovo je glavna definicija i odgovor na pitanje šta su kripto novčanici.

Pa je tako prva stvar koju trebate uraditi kada odlučite da kupite kripto – da odaberete kripto novčanik na kome ćete ga čuvati. Ovde imate nekoliko opcija u zavisnosti od toga da li želite da sami kontrolišete privatne ključeve ili da ih poverite nekoj kripto menjačnici.

Ako Vam kripto menjačnice otvaraju kripto novčanike one su odgovorne za zaštitu vaših ključeva. Svaki put kada inicirate kripto transakciju na menjačnici, oni je digitalno „potpisuju“ koristeći vaš privatni ključ iz novčanika. Sve se dešava, naizgled, automatski, bez potrebe za intervencijom korisnika.

Ali ako želite da samo Vi imate pristup privatnim ključevima – možete sami otvoriti kripto novčanik. Ovo Vam možda zvuči komplikovano, ali je veoma jednostavno. Postoji veliki broj kripto novčanika koji možete instalirati na svoj telefon ili desktop računar (npr. Trust Wallet ili Metamask).

Trust Wallet prosto instalirate pomoću app ili play store-a.  Instalira se kao i svaka druga aplikacija, tako da ko god koristi aplikacije na telefonu (dakle svi) neće imati problem sa ovim korakom. Nakon toga treba da odaberete opciju da u aplikaciji kreirate svoj wallet, i da pratite korake kroz koje Vas vodi aplikacija.  Ključni deo procesa je da zapišete 12 reči koje Vam aplikacija sama ispostavi, i da nakon toga te reči ponovite (aplikacija će Vam tražiti da ih unesete u ispravnom redosledu).  Kada to uradite dobićete adresu svog crypto wallet-a, i spremni ste da otpočnete da sami upravljate svojim kriptom.

Kripto novčanici podela

  • Mobilni
  • Desktop
  • Hardverski
  • PapirnI
  • „Brain“ wallet (kripto novčanik koji čuvamo u glavi)

Prednosti i mane svakog kripto novčanika

1. MOBILNI NOVČANICI


   – Prednost im je jer su portabilni, laki za upotrebu, transakcije se mogu inicirati pomoću QR koda i veoma su brze. Pa tako možete da instalirate aplikaciju, pokažete QR kod osobi koja treba da Vam pošalje kriptovalutu i sve je rešeno za manje od minut.


– Mane su im potencijalni gubitak/krađa uređaja ili prestanak rada aplikacije koji može dovesti do gubitka sredstava (u slučaju da niste sačuvali 12 reči, odnosno 24 reči).

2. DESKTOP NOVČANICI


– Prednost ovih novčanika leži u velikom broju funkcionalnosti koje Vam nude za određeni kripto, počev od toga da mogu sluziti i kao full nodovi. Takođe, većina podržava rad sa hardverskim novčanicima, što im pruža dodatnu sigurnost (kombinacija ova dva walleta se pokazala kao jedna od najsigurnijih).


– Mane su jer nisu tako zgodni za korišćenje kao mobilni novčanici, morate imati kompjuter sa sobom, takođe morate biti na oprezu od hakerskih napada, virusa, malwera itd.

3. HARDVERSKI NOVČANICI

– Predstavljaju jedne od najsigurnijih novčanika, potrebno je fizički pritisnuti dugme na uređaju da bi se potvrdila transakcija, sto ih cini otpornim na hakerske napade. Mahom se koriste za čuvanje veće količine kripto sredstava. Najpoznatiji su Leger i Trezor walleti.


– Mane mogu biti sto nisu toliko praktični za upotrebu kao npr. mobilni walleti. Takođe, ako ne sačuvate ili izgubite 12 ili 24 reči a  pokvari Vam se uređaj, Vaša sredstva će zauvek biti izgubljena.


4. PAPIRNI NOVČANIK

Postoje sajtovi za određene kriptovalute koje Vam omogućavaju da kreirate adresu za prijem koja nikad nije korišćena i koju možete davati drugima kako bi Vam poslali sredstva. Oni generišu javni i privatni ključ, i dokle god ste u posedu privatnog ključa imate kontrolu i možete iskoristiti sredstva sa adrese na papiru. To možete uraditi i offline ako u trenutku generisanja privatnog ključa želite da se zaštitite od hakera.


– Prednosti su te što su poprilično sigurni i dobri za čuvanje veće količine sredstava, ali samo ako znate šta radite i imate iskustva u generisanju novih walleta/adresa, podadresa itd.


– Mane su im jer nisu jednostavni za korišćenje, ipak zahtevaju određeni nivo znanja, već su prevaziđeni hardverskim novčanicima.

5. BRAIN WALLET

Ovo je kripto novčanik za koji figurativno kažemo da ga držimo u glavi (pamtimo ga).  Ako znamo 12 ili 24 reči uvek možemo da dođemo do sredstava na njemu. Takođe je moguće generisati wallet pomoću šifre koje ćete sami izabrati.   Postoje ljudi koji napamet znaju svoju wallet adresu, tako da mogu da Vam je izdiktiraju i Vi njima pošaljete novac.

– Prednost je što je njih nemoguće hakovati  (jer se ne može hakovati nešto što nikada nije bilo online, tj. imalo kontakta sa internetom).


– Mane su jer su limitirani ljudskim faktorom, svako može da pogreši adresu i da sredstva odu nepovratno na pogrešnu adresu ili da se zaboravi svoj privatni ključ (12/24 reči). Uglavnom ih koriste entuzijasti. Jedan od najpoznatijih sajtova za generisanje papirnih  i brain walleta je www.bitaddress.org